„Алтернатива“ за вечерва во 18 часот има закажано седница на Централното претседателство на која треба му даде насока на Централното собрание на кое треба да се донесе финална одлука дали партијата ќе се приклучи кон Владата и парламентарното мнозинство или ќе остане во опозицискиот блок.

Дел од пратениците на „Алтернатива“ сметаат дека доколку нивната партија донесе одлука да стане дел од Владата, услов треба да биде давањето предност на програмата на партијата, пред позициите на власта.

Претседателот на партијата, Африм Гаши минатата недела имаше средба со премиерот и лидер на СДСМ, Зоран Заев на која беше официјализиран предлогот „Алтернатива“, која има четири пратеници, да биде дел од владината коалиција, со што би се зголемило и владеачкото мнозинство во Собранието.

Пратениците на „Алтернатива“ беа потписници на иницијативата за недоверба на Владата, но откако Кастриот Реџепи од Беса не дојде на седницата пропадна овој обид на опозициските партии. Сега, Заев се обидува да го зголеми мнозинството во Собранието со што наместо 61 пратеник би имало 65. Тоа би овозможило зајакнување на позициите на мнозинството и стабилна Влада.