Аудио-снимки, до кои ексклузивно дојде „Си-Ен-Ен“, покажуваат дека поранешниот правен советник на претседателот на САД, Доналд Трамп и поранешен градоначалник на Њујорк, Рудолф Џулијани, безмилосно поттикнува и ја убедува владата на Украина во 2019 година да ги испита неоснованите обвинувања против тогашниот претседателски кандидат Џозеф Бајден.

Аудио-снимка направена во јули во 2019 година регистрира телефонски разговор меѓу Џулијани, американскиот дипломат Курт Вокер и украинскиот претседател Володимир Зеленски. Разговорот претходеше на неславниот повик на Трамп за Зеленски, а двата разговори подоцна станаа главен доказ во првата конгресна постапка за отповикување на Доналд Трамп, кога тој беше обвинет дека побарал помош од украинската влада за неговата кампања, пренесува „Си-Ен-Ен“.

За време на 40-минутниот разговор, Џулијани постојано бара Зеленски да објави истрага за можна корупција во Украина, во која се вмешани Бајден и неговиот син.

Според медиум, Џулијани се обидува да го зголеми притисокот неколкупати. Во еден момент, тој вели: „Се што ни треба е претседателот Зеленски да рече: Ќе користам искрен истражител за да ги ископам доказите што веќе постојат. „Дали има нешто друго што зборува за учество во 2016 година? И тогаш оваа работа на Бајден треба да се проследи до крај“.

– Некој во Украина треба да го сфати ова сериозно, додава тој потоа и  сугерира дека можните истраги можат да имаат позитивен ефект врз дипломатските односи меѓу двете земји.

Зад напорите на Џулијани стои тврдењето на штабот на Трамп дека силите во Украина се обиделе да му наштетат на Трамп пред изборите во 2016 година. Нема докази за оваа теорија на заговор.