Австрија од утре го презема шестмесечното претседавање со Европската унија (ЕУ) во чувствителен момент, посебно поради очекуваното завршување на договорот за Брегзит и буџетот на Унијата.

Третпат по 1998 и 2006 година, Австрија ќе претседава со ЕУ, овојпат под мотото „Европа која штити“, чии главни приоритети ќе бидат миграциите и прашањата за безбедноста и конкурентноста на ЕУ, но и натамошното приближување на земјите од Западен Балкан кон Унијата.

Австрија, која подолг период се ангажира околу регионот на Западен Балкан, сака да го задржи фокусот што Бугарија го насочи кон овој регион за време на своето претседавање.

Освен тоа, една од целите на официјална Виена е подобрување на односите на ЕУ со земји како што се Русија и Израел.

ЕУ, како што истакна австрискиот канцелар Себастијан Курц, треба да се занимава со големи прашања, како што е заштита на надворешните граници или надворешната политика, а да се повлече од помалите прашања што треба да останат во надлежност на националните влади, регионите и локалните власти.

Голем предизвик за Австрија ќе биде постигнување договор за буџетот на ЕУ за периодот 2021-2027 година бидејќи Виена бара да не се зголемуваат уплатите за државите кои се нето-уплатувачи, како што е Австрија, и тоа поради излезот на Велика Британија од европското семејство.

Исто така, и Брегзит е голема тема со која ќе се соочи Австрија, бидејќи се очекува да се постигне договор до октомври, за да може процесот на ратификација да заврши до крајот на март следната година.

Засега е неизвесно дали ќе се успее во тоа, бидејќи и главниот преговарач на ЕУ, Мишел Барние неодамна во Виена изрази загриженост дали воопшто ќе биде постигнат договор.

Инаку, претходните две претседавања на Австрија беа во време на криза. Во 1998 година во фокусот на интересирањето на светската јавност беше пред се косовскиот конфликт, а во 2006 година во тој период се случи уставна криза на Унијата бидејќи Франција и Холандија одбија договор.

Во текот на сегашното претседавање предвидени се околу 300 собири во Австрија меѓу кои и 13 неофицијални совети.

Трошоците за претседавањето се проценуваат на околу 43 милиони евра, а медиумите шпекулираат дека би можеле да бидат и двојно поголеми.

Канцеларот Курц на 3 јули ќе се обрати пред Европскиот парламент во Стразбур, а на 5 и 6 јули еврокомесарите ќе допатуваат во посета на Виена.