Европската Унија (ЕУ) денеска соопшти дека е подготвена да започне преговори со Велика Британија за Гибралтар, британска прекуморска територија на јужниот Пиринејски полуостров.

Европскиот совет, кој ги претставува 27-те земји-членки на ЕУ, објави дека преговарачката позиција на блокот е усвоена и дека Европската комисија сега може да започне преговори.

Целта на преговорите е да се постигне широк и избалансиран договор помеѓу ЕУ и Обединетото кралство за Гибралтар, со оглед на специфичната географска положба и специфичностите на Гибралтар, се наведува во соопштението.

Гибралтар не беше вклучен во трговскиот договор ЕУ-Велика Британија кон крајот на минатата година, кој ги поставува основите на нивната врска и механизмите за решавање спорови.

Мнозинството на жители на Гибралтар гласаа против Брегзит. Тие сега се соочуваат со големи проблеми, бидејќи нивната мала територија, економски зависна од Шпанија, е принудена да се справи со последиците.

Портпаролот на владата на Гибралтар рече дека главниот министер на територијата се очекува да даде изјава за разговорите подоцна денеска.

Официјални лица во Гибралтар и британската влада се скептични во врска со преговарачкиот мандат на ЕУ што го претстави Комисијата во јули.