Кредитните агенции „Фич“ и „Стандард и Пурс“ уште еднаш го потврдија кредитниот рејтинг на Македонија. „Фич“ ја оценува земјава со „ББ+“, но сега со негативен изглед поради глобалната пандемија, додека „Стандард и Пурс“ со „ББ-“ со стабилен изглед, соопшти денеска Министерството за финансии.

И двете кредитни агенции, како резултат на ковид-19 кризата и проекциите за забавување на глобалната економија, предвидуваат контракција на економскиот резултат во 2020 година и закрепнување, односно раст во 2021 година. „Фич“ проектира пад од -4,2 проценти за 2020 година и 5,1 проценти раст за 2021 година, додека „Стандард и Пурс“ оди со пад од -5 проценти за 2020 година и со раст од 3,8 проценти за 2021 година.

„Кредитните агенции ги нотираат мерките што се преземени од Владата во насока на зачувување на работните места, поддршка за најпогодените индустрии, како и меки регулаторни мерки. Како што се наведува и во двата извештаја, мерките ќе придонесат за зголемување на буџетскиот дефицит и ќе влијаат на зголемување на државниот долг кој според проценките на кредитните агенции ќе се приближи до 50 проценти. Заедно со опоравувањето на економијата се предвидува и намалување и стабилизирање на буџетскиот дефицит“, соопшти Министерството за финансии.

Кредитни агенции го оценуваат банкарскиот сектор како стабилен, исто како и домашната валута која има фиксен курс со еврото. Од Министерството за финансии дополнуваат дека и двете агенции како позитивно го оценуваат зеленото светло од Европската унија за почеток на преговори што заедно со спроведувањето на реформи може значително да придонесе за развој на економијата.