Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ вели дека затворањето во Австрија е „ужас и катастрофа“ и дека Хрватска е попаметна од Австријците.

Милановиќ пред медиумите ја коментираше и неговата изјава дека мерките во Австрија се фашизам. Во таа прилика тој рече: „Значи овие одлуки не ги носи ниту една наука, нема заговор, нема пеколен план да нè уништи… Ова е импулс што доаѓа од некаде. Австрискиот претседател е мој пријател, се извинувам за изјавата дека „таму се случува фашизам“. Тој е либерален и земја што го избрала толку либерален и „зелен“ не може да биде фашистичка. Но, некои политичари се однесуваат инертно, размислуваат полека, како Босут, така велат кога некој е бавен“, пренесува индекс.хр.

Милановиќ се осврна на фактот дека хрватскиот амбасадор бил поканет на интервју во Австрија, поради неговата изјава за фашизмот. Тој потоа додаде дека неговиот кабинет ќе го повика австрискиот амбасадор, како што тие го повикуваат хрватскиот.

„Ќе ја изразиме нашата загриженост за основните човекови права на народот на Австрија. Кога веќе викаат за глупости, тогаш ќе викаме и ние“, рече Милановиќ.