Научниците веруваат дека можат да објаснат зошто некои луѓе кои имаат ковид, развиваат состојба која наликува на смрзнатини на палците, но и на другите прсти, пренесува „Би-Би-Си“ на српски јазик.

Ковид палецот се јавува како несакан ефект кога телото започнува напад за борба против вирусот. Истражувачите велат дека точно утврдиле за кои делови од имунолошкиот систем станува збор.

Наодите, објавени во Британскиот весник за дерматологија, може да помогнат во лекувањето на овие симптоми.

Што е ковид палец?

Може да се појави кај луѓе од било која возрасна група, но почесто се случува кај деца и тинејџери. За некои, оваа состојба не е болна, но некои осипот предизвикува чешање, прстите им се отечени и се појавуваат плускавци.

Софија, која има 13 години и живее во Шкотска, едвај успеа да оди и да носи чевли кога доби ковид палец на почетокот на оваа година. Во текот на летото, како што рекла за „Би-Би-Си Шкотска“, морала да користи инвалидска количка за подолги прошетки.

Оваа состојба влијае на кожата, обично на палците, но понекогаш и прстите, кои стануваат црвени или виолетови. Некои луѓе развиваат болни грутки или нивната кожа станува многу груба во тој момент.

Не е исклучена можноста за појава и на гној. Состојбата на палецот кај некои лица трае со месеци, а кај некои со недели. Тие често немаат никакви класични симптоми на ковид, како што се упорна кашлица, треска или губење на чувството за мирис и вкус.

Зошто се случува?

Неодамнешните студии, базирани на тестови на крв и на кожа, покажуваа дека оваа состојба е под влијание на два дела од имунолошкиот систем. Двата вклучуваат механизми што телото ги користи за борба против коронавирусот.

Едниот е антивирусен протеин наречен интерферон тип 1, а другиот е тип на антитела кои погрешно ги напаѓаат сопствените клетки и ткива, а не само инвазивен вирус. Клетките ги обложуваат малите крвни садови и ги снабдуваат погодените области, велат истражувачите од Универзитетот во Париз.

Истражувачите проучувале 50 луѓе за кои се претпоставува дека имаат прст на ковид до 2020 година и 13 други случаи кои имале состојба слична на смрзнатини, која не била поврзана со инфекцијата со ковид, бидејќи се случиле пред да започне пандемијата.

Тие се надеваат дека нивните наоди ќе им помогнат на пациентите и лекарите подобро да ја разберат оваа состојба.

Британскиот педијатар доктор Иван Бристов рече дека за повеќето – како обичните настинки што обично се забележуваат за време на студените периоди и кај луѓето кои имаат проблеми со циркулацијата – лезиите обично исчезнуваат сами од себе. Но, на некои им е потребен третман со креми и други лекови.

Потврда за причината ќе помогне да се развијат нови, поефикасни третмани, рече тој.

Докторка Вероника Батајл, консултант за дерматологија и портпарол на Британската фондација за кожа, вели дека дроздот на палецот се појавува почесто во раната фаза на пандемијата, а поретко во вирусот Делта.

Ова може да биде последица на вакцинација или заштита предизвикана од зголемениот број случаи.

По вакцинацијата, оваа состојба ретко се појавува, додаде таа.

Проблемите со кожата поврзани со ковид може да се појават и да бидат присутни долго време по акутна инфекција и кај луѓе кои немаат други симптоми, така што понекогаш не се воспоставува врска со вирусот, рече Батаил.

Британската фондација за кожа, исто така, изготви листа на кожни болести кои би можеле да бидат поврзани со ковид.