Руски суд изрече 21-годишна затворска казна за поранешен православен свештеник, за кого се тврди дека посвоил 70 деца, поради низа кривични дела за нивно злоставување.

Николај Стремски е осуден за силување на неколку деца и други насилни дела во својата парохија во Урал, на југозападот на Русија, пренесува „Би-Би-Си“.

Стремски беше познат по најбројното семејство во Русија и беше одликуван со национален орден за родителска слава.

Како игумен во градот Саракташ, Стремски и неговата сопруга водеа дом за исхрана од раните 90-ти години на минатиот век, посвојувајќи деца од сиропиталиштата во регионот.

Тој беше уапсен во 2019 година и се најде под истрага за кривични дела против седум малолетници. Обвинувањата на своја сметка, Стремски ги окарактеризира како клевета.

Осудувајќи го на затвор во казнена колонија, судот во Саракташ денеска му изрече и 20-годишна забрана за работа со деца и му го одзеде национален орден за родителска слава.