Олимпискиот комитет на САД ги повика членовите на својата делегација на Игрите во 2022 година да не ги носат своите лични мобилни уреди во Пекинг и наместо тоа да користат евтини „телефони за еднократна употреба“ кои можат да се користат за контакт со семејството и да се фрлат кога ќе се вратат дома.

Според „Вол стрит џурнал“, гаџетите во Кина може тајно да се хакираат со помош на апликацијата My2022 што се бара од сите гости на Олимпијадата да ја инсталираат за цели против ковид-19.

Во исто време, следењето, прислушувањето и кражбата на идентитет наводно може да продолжат и по завршување на Игрите.