Преговарачите на државите членки и Европскиот парламент денеска постигнаа договор за новата Уредба за роаминг, што го продолжува сегашниот систем за користење на мобилни телефони во странство без дополнителни давачки до 2032 година.

Сегашната уредба важи до 30 јуни 2022 година, а новата го продолжува системот без наплата на роамингот за следните десет години. Договорот сега треба и формално да биде ратификуван од Советот и Парламентот.

Уредбата за таканаречениот „роаминг како од дома“ се применува од 15 јуни 2017 година, а во него цените за роаминг се одредуваат врз основа на националните цени. Тоа значи дека секој клиент во роаминг во една од земјите на ЕУ и во земјите од Европската економска област Исланд, Норвешка и Лихтенштајн плаќа за услугите според тарифата договорена со неговиот домашен мобилен оператор.

Новата уредба на корисниците треба да им обезбеди ист квалитет на услуги што ги имаат во домашната мрежа, но и кога се на пат. Оние кои користат 5G мрежни услуги во нивната земја треба да имаат пристап до таа мрежа каде и да е достапна. Според новата уредба, мобилните оператори ќе треба да ги информираат корисниците за квалитетот на услугите што можат да ги очекуваат при роаминг. За четири и пол години, откако сегашната уредба стапи во сила, многу корисници се пожалија дека немаат ист квалитет на услуга кога се во странство.

Според новата уредба, корисниците ќе добиваат СМС пораки за дополнителни трошоци кога ќе се поврзат на таканречените „неземски мрежи“, што се достапни во авионите и бродовите, а не се опфатени со уредбата за роаминг. Кога корисниците се во авион или во авион, нивните мобилни телефони можат автоматски да се поврзат на „неземска мрежа“ и да направат дополнителни трошоци. Сега операторите ќе треба да обезбедат опција со која се избегнува автоматско поврзување со такви мрежи.