Сенатот се очекува да го ратификува Протоколот за влез на Северна Македонија во НАТО во јуни, вели во интервју за „Глас на Америка“ сенаторот Џејмс Риш, претседавач со Комисија за надворешни работи.

„За околу две недели Комисијата ќе има сослушување за Протоколот. Потоа, тој ќе треба да оди на гласање пред целиот Сенат. И многу веројатно тоа ќе се случи во јуни. Претпазливи оптимисти сме дека тоа ќе го направиме тогаш“, рече Риш.

Сенаторот очекува голема поддршка за ратификација на Протоколот или, како што самиот истакна, 98 од 100 сенатори да гласаат за него.

„Мислам дека со ова ќе се пополни голема празнина што постоеше во Северна Македонија и Балканот. Веруваме дека државата ќе биде цврсто дополнување на НАТО силите во тој регион“, изјави Риш.

Смета дека специјално нешто што Северна Македонија ќе и` донесе на Алијансата е полигонот за вежбање кој, според него, ќе се користи многу почесто со зачленувањето во НАТО.

„Природно и нормално е да видите и економски активности што ќе следат по пристапувањето. Никој нема да биде изненаден да има економски развој“, верува Риш.

Тој вели дека референдумот минатата година бил јасен индикатор дека народот не го сака мешањето на Русија во државата, додавајќи дека влезот во НАТО ќе биде и крајно одбивање на малигното влијание што таа го носи.

„Верувам дека повеќето луѓе би сакале да се спротивстават на руската агресија и да се најдат под заштита на најсилната воена алијанса што некогаш била креирана во историјата на светот. Ако јас живеев во овој регион ќе сакав да бидам дел од НАТО што ќе ја гарантира безбедноста на мојата држава“, вели Риш.

Сенаторот рече дека на почетокот на годината се сретнал со официјални лица на Северна Македонија, на кои им ја пренел пораката за корупција, демократија, слобода на говор и човекови права.

„Америка е модел за луѓето, независно дали се работи за корупција, демократија, слобода на говор или човекови права. Сето тоа сме ние и Америка. Верувам дека тоа се нашите столбови што луѓето ги сакаат. Не сакаме да им кажуваме на луѓето што треба да прават, но овие пораки се прифаќаат речиси во сите држави во светот“, истакна тој.

Нагласи дека Северна Македонија е партнер на САД, и тие и натаму ќе останат силен поддржувач на интересите на македонските граѓани.