Директорот на Централната банка на Словачка и член на Управниот одбор на Европска централна банка Петер Казимир е обвинет за корупција.

На 8 октомври 2021 година обвинител од Специјалното обвинителство подигна обвинение против П.К. поради корупциски криминал, изјави портпаролката на Обвинителството, Јана Токолова, без да го наведе името.

Казимир изјави дека „не се чувствува виновен за никаков престап“. Според неофицијални извори, Казимир, кој е поранешен вицепремиер и министер за финансии, обвинет е за давање поткуп.

Во Словачка, од март 2020 година до денес, десетици високи функционери се обвинети за корупција.