Талибанците со истрели во воздух го прекинаа денешниот протест на шест млади Авганистанки кои бараа да им се почитува правото на образование.

Утрово пред авганистанското Министерство за образование, девојките истакнаа транспарент на кој пишуваше „Не го политизирајте образованието!“.

Десетина вооружени талибанци интервенира и го прекинаа протестот, а се обидоа да ги одземат камерите од снимателите и камерманите.

Девојките се засолнија во едно училиште. Талибанците на 8 септември ги забранија сите демонстрации во Авганистан.