Поранешниот француски претседател Никола Саркози во четвртокот беше осуден од судот во Париз на една година затвор за илегално финансирање на неуспешната кандидатура за реизбор во 2012 година.

Сепак, 66-годишниот Саркози најверојатно нема да оди во затвор. Се очекува тој да поднесе жалба, потег со кој всушност ќе ја суспендира казната, а судијата рече дека санкцијата може да ја отслужи и во домашни услови со електронска нараквица.

Ова е второ осудување во оваа година за Саркози, кој ја предводеше Франција од 2007 до 2012 година и го задржа влијанието меѓу конзервативците и покрај тоа што не беше во корист поради неговите правни тешкотии.

Неговата конзервативна партија, велат обвинителите, потроши речиси двојно од дозволените 22,5 милиони евра според изборниот закон за екстравагантни собири во кампањата, а потоа ангажираше и пријателска агенција за односи со јавноста за да ги скрие трошоците.

Саркози негираше дека сторил нешто лошо. Тој пред судот во јуни рече дека не бил вклучен во логистиката на неговата кампања за втор претседателски мандат, ниту во тоа како се трошеле парите за време на изборната кампања.

Но, судот рече дека Саркози бил свесен за прекумерните трошоци, дека тој не постапувал по ова прашање и дека не е потребно да се одобри секое трошење да биде одговорно.

Саркози беше прогласен за виновен на одделно судење во март за обид за поткуп на судија и тргување со влијание за да дознае доверливи информации за судењето. Тој, исто така, негираше какви било прекршоци во случајот.

Поранешниот претседател беше осуден на три години затвор на судењето, од кои две беа суспендирани, но всушност сè уште не минал време во затвор, додека неговата жалба е во тек.