Фон дер Лајен е за дискусија за задолжителна имунизација: Вакцини за деца во ЕУ од 13 декември

Претседателката на Европската комисија (ЕК), Урсула фон дер Лајен денеска изјави дека вакцините за деца против ковид-19 произведени од „Фајзер“/„Бајонтек“ ќе бидат достапни во Европската Унија...

Извештај на ЕК: Јавното здравство во С. Македонија се соочува со одлив на кадри, особено специјалисти

Здравствениот сектор се соочува со одлив на медицински персонал, особено на специјалисти кои одат во приватниот сектор или заминуваат на работа во странство, оценува Европската Kомисија...

Јавните набавки и финансиската контрола се усогласени со европското законодавство, извештај на ЕК

Институционалната поставеност и правната рамка на процесите за јавни набавки во Северна Македонија во голема мера се усогласени со законодавството на ЕУ, но земјата се уште...

ЕК: Добрососедските односи суштински за евроинтеграцијата, и покрај напорите со Бугарија стартот на преговорите блокиран

Добрососедските односи се суштински дел од процесот на европска интеграција на Северна Македонија и придонесуваат за стабилност, помирување и клима погодна за решавање на отворените билатерални...