„Еко-свест“: Поскапувањето на пластичните кеси ќе има позитивно влијание на долг рок врз намалувањето на отпад од пластика

Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ изразува поддршка за одлуката за зголемување на цената на кесите во маркетите што стапи во сила од...

Еко-свест: За успешна праведна транзиција во Кичево потребно е развивање на алтернативни економски гранки

Младиот грнчар Мартин Митрешкоски од Вранештица, изработувачите на рачен накит Ангела Мојсоска и Благојче Секулоски, уметникот Тео Герасимоски, Зоран Илиески изработувач на дела од старо железо...

Еко-свест: Субвенционирање на малите хидроцентрали наместо со повластени тарифи, треба да е со премии доделени преку аукција

Владата и ресорните министерства мора што поскоро да овозможат транзиција на сите технологии од тарифи кон премии за да овозможиме вистинска либерализација на енергетскиот пазар, но...

Имаме голем потенцијал за трансформација кон зелената економија, ако има финансиска поддршка

Со цел  унапредување на капацитетите на општините и граѓанските организации за во иднина да имплементираат проекти за развој на зеленото претприемништво и зелената економија, Центарот за...

Емисија ЈАВНО: Македонската енергија е на небото, не под земја

Во Македонија, земја со повеќе од 250 сончеви денови во годината, енергијата кај нас повеќе не е под земја. Тaa e на небото. НОВА дознава дека проект за термо соларна централа за Македонија веќе постои. Засега само на хартија.