Ребаланс на Буџет: За власта е развоен, за опозицијата е предизборен поткуп

И во попладневниот дел од собраниската комисиска расправа продолжија препукувањата за ребалансот на Буџетот. Пратениците од СДСМ уште еднаш повторија дека се зголемуваат средствата за инвестиции,...

Избори за ректор на УКИМ: Бојкот на кандидати, оставки во комисијата, претставки од НАкС

Професорите Петар Атанасов, Вујица Живковиќ и Драги Димитриевски се одлучија за бојкот на изборите и ставање на своите кандидатури во мирување, бидејќи како што истакнаа на Универзитетот му е одземено правото да добие ректор во транспарентна, објективна и фер процедура

Ѓорчев ги тренира спринт пратениците, ама законот за пензии ќе помине

И покрај обидот за блокада, во тие два часа сизифовска мака, сепак, пројде Законот за зголемување на пензиите. Очекувам зелено светло и на пленарна седница пред Нова година“, вели пратеничката од СДСМ, Јагода Шахпаска

Предлог на Комисијата за избори и именувања: Максим Ацевски за главен државен ревизор

Одлуката е едногласно донесена на денешната седница чиј претседател Илија Димовски посочи дека нејзините членови дошле до општо прифатливо решение – економистот од Велес да биде предложен на Собранието како главен државен ревизор

Комисија за избор и именување: Заводот за ревизија добива нов директор

Неофицијално, трката за позицијата е сведена на Тања Тасевска, која долги години е во ДЗР и се смета како еден од неговите основачи, и Максим Ацевски, исто така, од ДЗР. Работата на Државниот завод за ревизија речиси е блокирана поради тоа што оваа институција нема раководно лице, речиси, две години, а мандатот на вршителот на должноста истече на 5 октомври

Ревизијата обезглавена во партиското менгеме на СДСМ и ДУИ

СДСМ и ДУИ, како што дознава НОВА, доставиле до претседателот на Собранието Талат Џафери барање да се објави оглас за избор на заменик – директор на оваа институција, откако на Насер Адеми, кој досега беше потписник и ја вршеше работата на главниот ревизор мандатот му заврши на 4 октомври

Ѓорѓиев: Повикот за вонредна средба за Гоце Делчев го доживеав како повик за двобој

Македонските членови во заедничката комисија за историја го одбија предлогот од Бугарија кон крајот на август да се одржи вонредна средба за Гоце Делчев, пред состанокот...