Каракачанов со критики за Комисијата меѓу Бугарија и С. Македонија за Гоце Делчев

Бугарското ВМРО, чиј лидер е тамошниот вицепремиер, во соопштение до медиумите вели дека „Скопје не сака да признае оти Гоце Делчев е Бугарин, факт што бил очигледен, документиран и признат лично од него“. Според Каракачанов, македонските политичари сугерирале Комисијата да се обедини околу одлуката дека Гоце Делчев е деец на македонското ослободително дело, кој бил почитуван и од народот на Бугарија, пренесува бугарски „Дневник“

Собранието ќе одлучува за одземање на имунитетот на Вељаноски

Гласањето во Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања беше израмнето, односно, четири гласа беа „за“ и четири „против“ што значи дека одлуката за одземање на пратеничкиот имунитет на Вељаноски ќе треба да ја донесе Собранието откако извештајот ќе биде испратен до претседателот на Парламентот. За денеска, на веб страницата на Собранието, не е закажана пленарна седница, но се очекува таа да се закаже најдоцна три дена по добивањето на извештајот

Комисиско реми во Собранието: Вељаноски засега под имунитет и без притвор

Гласањето во комисијата за мандатно-имунитетни прашања вечерва заврши со нерешени 4:4 и во него не учествуваше Агим Шаќири од владејчкото мнозинство поради здравствени причини. Ваквиот исход не значи ниту одбивање на барањето за притвор за поранешниот спикер во Парламентот ниту негово прифаќање, истакна претседателот на собраниската комисија, Павле Богоевски и дополни дека случајот ќе биде проследен до пратениците на пленарна седница

Љупчо Димовски пред Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања

Тој, заедно со уште двајца поранешни министри за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков и Ацо Спасеновски, како и поранешниот заменик-министер Кристијан Делев се под истрага за злоупотреба на службена положба и овластување при доделување на земјоделска помош и давање под закуп државно земјоделско земјиште со што предизвикале штета од над 1,4 милиони евра на Буџетот