Споменикот на Андон Јанев Ќосето кој нешто помалку од 4 години стоеше пред Врховниот суд во Скопје од утринава е во магацинот на Металски завод Тито, каде донаторот може да го подигне, а постаментот ќе биде урнат, бидејќи е дивоградба, соопшти градоначалникот на Скопје Петре Шилегов.

Таму е оставен и ќе биде повикан донаторот да си го земе во определен рок од 15 до 30 дена. Постаментот е дивоградбата и тој ќе биде урнат. Предмет на истражување на дејствијата кои се преземаат од страна на надлежните органи не е самата статуа туку постапките, процедурите, начинот на кој е дојдено до нивното поставување и евентуалните злоупотреби при таквите постапки, додаде Шилегов.

На местото на постаментот ќе биде насадено дрво „за човекови права“ под кое ќе биде изгравиран Членот 10 од Општата повелба за човекови права на Обединетите нации. Дрвото што ќе биде насадено на местото на постаментот ќе биде набавено од Нинберг и e од видот гинко.

 

Во врска со тајмингот кога е отстранет споменикот, Шилегов изјави дека тоа е сторено во доцните часови за да не се закочи сообраќајот на улицата, поради трите големи возила што беа донесени за отстранувањето, како и да не се спречи работата на судовите што започнуваат со работа во утринските часови.

На забелешките дека споменикот на ист ваков начин и беше поставен од страна на минатата власт, Шилегов рече:

-Постаментот од минатата влада беше поставен „шверцерски“ во раните утрински часови, без никој да види, бидејќи знаеле дека е дивоградба.

Споменикот на Ќосето кој на ова место стоеше од септември 2014 година беше отстранет утрово во раните утрински часови по налог на градечениот инспектор од општина Центар. Оттаму соопштија дека соопшти дека по детално испитување на фактичката состојба, нивните надлежни служби донеле решение дека се работи за дивоградба.

 

При увидот на овластениот градежен инспектор на општина Центар, како што се наведува, е констатирано дека спомен обележјето не е поставено на одобрената микро локација и издаденото решение од страна на град Скопје.