Споменикот на Андон Ќосето ноќеска е отстранет од пред Врховниот суд во центарот на Скопје.

Споменикот е однесен во магацините на Металски завод Тито.

На социјалните мрежи се појавија видеа од неговото отстранување со најразлични коментари, од поддршка до осуда.

Споменикот на Андон Ќосето, кој од септември 2014 година се наоѓаше пред судовите е отстранет со налог од градежниот инспекторат на општина Центар по извршениот увид и утврдената фактичка состојба дека немало решение за негово поставување.

За поставувањето на споменикот од страна на работна група во Министерството за култура беа утврдени бројни законски прекршувања.

Споменикот на ликот на Андон Јанев-Ќосето, во историјата познат и како ликвидатор во ВМРО беше поставен ноќата меѓу 6 и 7 септември 2014 година е еден од петте споменици на различни локации и е донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин.

Како што беше објаснето, во чест на одбележувањето на 23 годишнината од независноста на Република Македонија, со „споменици на македонски великани, посветени на Националната борба за независност на Република Македонија“.

Тој е дело од контроверзниот проект „Скопје 2014“ на Владата на Груевски и е поставен во времето на  градоначалникот Коце Трајановски.

И самото Здружение за духовно обединување на Сетинци-Попадинци и Крушоради од Лерин, познато по големите донации на споменици за Скопје, е обвиткано во контроверзи. НОВА пишуваше за тоа дека донациите на ова анономно здружение отворија сомнежи за потеклото на парите со кои што се правеле овие споменици. А се јавија и легитимни прашања – дали ова здружение е вистински претставник на граѓанскиот сектор или само фронт организација зад која се кријат нарачателите на едни од најконтроверзните споменици – политичката партија ВМРО-ДПМНЕ која во тоа време ја имаше власта.

Во ноември лани, новата влада им ги одзеде привилегиите кои што им ги даде Груевски во, според нив, нетранспарентна процедура.

За ликот на Ќосето во интервју за НОВА во 2014 година говореше професорот Владо Поповски кој тогаш рече дека на Ќосето не му е местото во Скопје на ниту еден начин.