Шпанија: Санчез нуди референдум за поголема автономија на Каталонија, но не и за независност

Шпанскиот премиер во интервју за државната телевизија ТВЕ соопшти дека во февруари ќе се состане со каталонскиот премиер, Ким Тора, како дел од дијалогот за идниот статус на покраината и дека Каталонците потоа ќе треба да гласаат за нивниот договор што не вклучува независност

Едногласна поддршка: Изгласана самостојност и независност на собраниската служба

Законското решение предвидува не само нови вработувања во собраниските служби на годишно ниво, туку и унапредувања на некои од постојните со цел нивна поголема ефикасност и стручност. Според измените и сополнувањата на Зајконот за Собрание, ќе се формира собраниски совет како стручно помошно тело на генералниот секретар на Собранието со единствена функција - да прави прецизна анализа за функционалноста на собраниските служби, а Планот за годишно вработување ќе го предлага генералниот секратар во согласност со буџетскиот совет на Собранието

Заев на денот на независноста: Македонскиот бисер од школката почнува силно да сјае (Видео)

„Денот на независноста – 8 септември во 1991 година ни покажа дека слободата и самостојноста ги имаат најубавите бои“, истакна премиерот Зоран Заев од местото „Школка“ во Градски парк на прославата на 28 години од референдум за независна, суверена и самостојна држава

Трчање за денот на независноста: Атлетски маратон во Охрид на 8 септември

Патеката долга 30 километри ќе води од Свети Наум до Охрид, а новитет од оваа година е воведување и на штафетна трка во три делници по десет километри. Првата измена ќе биде кај селото Трпејца, втората кај населбата Лагадин по што натпреварувачите ќе продолжат до крајната точка на кејот „Македонија“