Македонија се придвижува институционално: Почна седницата за избор на нова влада

За избор на владата е потребно просто мнозинство, односно 61 глас, а коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ плус ДУИ и ДПА има мнозинство од 62 пратеника во Собранието. Најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ вчера најави дека ќе учествува во дебатата за избор на нова Влада и како што изјави партискиот портпарол Димче Арсовски ќе гласа „против“

Одлука на ДИК: Сто проценти повисок надоместок за членовите на Избирачките одбори

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница донесе едногласна одлука и за зголемување на паричниот надоместок за членовите на општинските изборни комисии за 20 отсто, а здравствените работници што учествуваа во процесот да добијат по 6.000 денари

ДИК: Забрането е појавување на гласачко место со маска со партиски симбол

Членот на Државната Изборна Комисија, Борис Кондарко информира дека граѓаните нема да смеат да одат на гласање со маски со амблеми на политички партии, бидејќи тоа ќе се третира како агитирање на избирачкото место што е забрането со закон

Владата го врати предлогот на Комисијата за заразни болести: Полициски час ќе нема

Министерството за внатрешни работи, Инспекцискиот совет и Финансиската полиција добија задолженија за изготвување на посебни акциски планови за контрола и за спречување на отстапување од мерките за заштита, како и санкционирање на секое непридржување до донесените мерки. Апликацијата „СтопКорона“ станува задолжителна во секое решение за изолација од Државниот здравствен и санитарен инспекторат