Силна ЕУ поддршка за решавање на спорот: Заев за преговори без задирање во идентитетски прашања, Радев за гаранции пред „кревање“ на ветото

Спорот меѓу Северна Македонија и Бугарија, кој доведе до бугарско вето за почеток на преговорите на земјава со Европската Унија, беше една од водечките теми на...

ЕУ преговори за членство во „кластери“ и со засилено право на вето

Предлогот за нова преговарачката методологија на ЕУ до кој дојде „Дојче веле“ предвидува поделба на процесот во тематски групи и право на земјите-членки да ги блокираат преговорите со кандидатите. Државите кандидати за членство во Унијата во иднина ќе преговараат преку шест кластери во кои ќе бидат распоредени досегашните 32 поглавја

МКД-ЕУ во 2019 година: Наместо датум, добивме вето и нон-пејпер

За Северна Македонија, по речиси 15 години кандидатски статус и со десет последователни препораки на Европската Комисија за отворање преговори за членство, земјите-членки на ЕУ успеаја да се договорат дека на прашање ќе се навратат во 2020 година