Пратениците дадоа зелено светло за Законот за минимална плата – опозицијата преку амандман ќе бара усогласување на платите

Со 101 глас „За“ пратениците на денешната 62 редовна Седница дадоа зелено светло за предлог измените на Законот за минимлна плата, кој вчера од Владата беше...

Ковачевски: Минималната плата и во иднина ќе се зголемува паралелно со растот на просечната и тоа без интервенции

Премиерот Димитар Ковачевски ја посети фабриката „Текстил Солушн“, домашна инвестиција со над 30 години работно искуство. „Оваа денешна посета беше добра прилика да поразговараме и со...

Владата со оптимистички најави пред претстојниот состанок на економско-социјалниот совет: Минималната плата ќе биде зголемена

Економско – социјалниот совет кој ќе се одржи вечерва во Владата е нов обид да се постигне договор за покачување на минималната плата помеѓу социјалните партнери...

ССМ донесе едногласна одлука за штрајк доколку денеска не биде постигнат договор за зголемување на минималната плата

Според податоците на ССМ, 110.000 работници се пријавени на минимална плата од 15.200 денари.  Штрајкувачкиот одбор на ССМ донесе одлука за штрајк доколку не биде прифатен...

ССМ бара итно утврдување на минимална плата од 18.000 денари, во спротивно најавуваат сеработнички штрајк

Покачување на минималната плата на 18.000 денари, како и скалесто покачување нс сите останати плати согласно Колективните договори за работа, побараа од Сојузот на синдикати на...