Американскиот претседател Доналд Трамп и неговиот најверојатен противник на претседателските избори, Џо Бајден, собрале по повеќе од 60 милиони долари донации во април, соопштија штабовите на двајцата кандидати. Сумата на Трамп и Републиканците малку ја надминува онаа на Бајден и изнесува 61,7 милиони долари наспроти 60,5 милиони долари на Демократите.

Во исто време, Трамп требаше да одржи голема предност пред Бајден во собрани пари. До март, сегашниот претседател имаше речиси 190 милиони долари повеќе од Бајден и Демократите. Според резултатите од април, Бајден не соопштува колку пари му останале во кампањата. Трамп и Републиканците сега собрале 255 милиони долари.

И покрај постојаната финансиска предност на Трамп, во април се покажаа предностите на Бајден, коментираат американските медиуми. Април е првиот месец кога Џо Бајден нема ривали во првичните избори на демократите. Тој, како и Трамп, мора да биде официјално одобрен како кандидат на партискиот Конгрес во август.