Киев наведува „виша сила“ за запирање на третина од протокот на гас во Европа, додека Гаспром вели дека немало никакви прашања што би го оправдале потегот.

Рускиот гасен конгломерат Газпром не доби потврда за виша сила или какви било пречки за продолжување на транзитот на гас преку крстосницата во регионот Луганск, соопшти компанијата во вторникот, откако украинскиот оператор ОГТСУ објави дека ќе ги запре дополнителните испораки почнувајќи од 11 мај, поради присуството. на „руските окупатори“.

Службите за транзит на гас на Украина (OGTSU) прогласија виша сила, велејќи дека е невозможно да се продолжи транзитот на гас преку точка за поврзување и компресорска станица лоцирана во областа Луганск. Со оглед на тоа што персоналот на OGTSU „не може да врши оперативна и технолошка контрола“ над приклучната точка Сокрановка и компресорската станица Новопсков, компанијата не може да продолжи да ги исполнува своите обврски од договорот, се вели во извештајот.

Гасот од оваа врска нема да биде прифатен во транзитниот систем на Украина почнувајќи од 7 часот наутро во среда, соопшти ОГТСУ. Според операторите, на Сохранковка отпаѓа речиси една третина од рускиот гас што транзитира низ Украина до Европа – до 32,6 милиони кубни метри дневно. „Газпром“ не доби потврда за виша сила или прекин на работењето во Сокрановка или Новопсков, изјави портпаролот на компанијата Сергеј Купријанов.

Тој додаде дека украинските специјалисти цело време имале целосен пристап до двата објекти, и претходно немало поплаки за тоа.

Купријанов, исто така, рече дека „Газпром“ бил известен од украинската гасна компанија „Нафтогас“ дека ако Русија продолжи да испорачува гас преку Сокрановка, Киев ќе го намали обемот на излезната точка за иста количина, со што практично ќе го конфискува гасот. Додека OGTSU предложи да се пренасочи гасот до Sudzha, конектор лоциран во регионот Суми и контролиран од украинската влада, Купријанов рече дека тоа е „технолошки невозможно“.

„Дистрибуцијата е јасно наведена во договорот за соработка од 30 декември 2019 година, а украинската страна добро го знае тоа“, рече тој. „Газпром“ ги исполнува сите свои обврски кон европските клиенти, со сите транзитни услуги во согласност со условите од договорот и целосно платени, посочи Купријанов.

Москва ја продолжи испораката на гас во Европа, вклучително и транзитот преку Украина, без оглед на тековната воена операција и ембаргото против Русија наметнати од САД и нивните сојузници во ЕУ.