Според имунологот проф. Златко Тробоњача, концентрацијата на антитела постепено се губи, во просек десет месеци по болеста е преполовена, а по вакцинацијата постепено се намалува, иако не толку брзо.

Во Хрватска, меѓу популацијата постара од 65 години, 588.755 лица (69.0%) се вакцинирани со една доза и 555.832 лица (65.1%) со две дози.

– Направив мало истражување и се надевам на првите резултати од анализата оваа недела. Дали ќе започне третата доза за стари лица, зависи од резултатите и како другите земји ќе реагираат на третата доза, изјави за „Вечерњи лист“  епидемиологот Бранко Колариќ, раководител на Геронтолошката служба за јавно здравје на Наставниот институт за јавно здравје „Др. Андрија Штампар“.

Имунолошкиот одговор слабее со биолошкото стареење, а случаите на неуспех во вакцинацијата се јавуваат почесто кај постарите лица и кај лица со ослабнат  имунитет. Според имунологот проф. Златко Тробоњача, концентрацијата на антитела постепено се губи, во просек десет месеци по болеста е преполовена, а по вакцинацијата постепено се намалува, иако не толку брзо.