Карневал во Рио де Жанеиро втора година по ред е откажан поради пандемијата на коронавирусот. Одлуката ја објави градоначалникот Едуардо Паеш по состанокот со претставници на карневалските групи. Тој рече дека практично не е изводливо да се одржи уличниот карневал додека важат ограничувањата за влез и другите мерки за коронавирус на уличната прослава на која се регистрирале стотици групи.

Повеќе од три милиони луѓе излегоа на улиците во текот на четирите дена од последниот карневал што се одржа 2020 година, наведува весникот „Г1“.

Во меѓувреме, плановите за парадите на Самбодромот во февруари и март засега остануваат.

Според официјалните податоци, повеќе од 22 милиони луѓе во Бразил се заразени со коронавирус. Околу 618.000 луѓе починаа по компликации со ковид-19. Само САД бележат поголем број на смртни случаи од оваа јужноамериканска земја.

Како што напредуваше кампањата за вакцинација во Бразил, бројот на нови смртни случаи нагло се намали. Речиси 70 отсто од бразилското население сега е целосно вакцинирано.