Централното претседателство на ДУИ му даде мандат на лидерот на партијата во секој момент да му ги даде потребните потписи на Зоран Заев за да го земе мандатот за формирање на влада, објави „ТВ 24“.

Во однос на законот за употреба на јазиците, телевизијата пишува дека   членовите на ДУИ  по неколку часовна дебата дале поддршка за законот, но и ги овластиле преговарачите со тимот на СДСМ да  ги допрецизираат незавршените делови во него.

Од ДУИ не откриваат кога Ахмети ќе ја донесе конечната одлука.

Од партијата има најава дека состанокот на Централното претседателство продолжува в петок.