Кина ги предупреди своите граѓани да носат маски и ракавици додека отвораат пошта по сомнежеите на властите дека првиот случај на Омикрон во земјата влегол преку пакет од Канада.

Оттука и ветувањата и заложбите на властите за дезинфекција на меѓународните пратки, но и инсистирањето за вакцинација на поштенскитре работници.

Државната телевизија ЦЦТВ синоќа апелира до граѓаните да се воздржат од купување на странски производи или доколку не можат, тогаш да ги сведат нарачките на минимум.

При средбите лице в лице при преземање на пратките, носете маски и ракавици и отворајте ги пакетите надвор, соопшти ЦЦТВ.

Ваквиот апел во Кина доаѓа на три недели до отворањето на Зимските олимписки игри во Пекинг.