Претседателот Емануел Макрон во средата изврши невиден директен напад врз лидерката на екстремната десница Марин Ле Пен користејќи клучна ТВ дебата пред изборите во недела за да ја обвини дека е на платниот список на Кремљ.

Обвинувањата на Макрон за поддршката од Русија беа момент на врвна тензија во двоиполчасовната телевизиска дебата што ги натера двајцата кандидати да се спротивстават за низа теми, вклучувајќи ги ЕУ, пензиите и енергијата.

Францускиот претседател ја обвини лидерката дека е „зависна од Владимир Путин“ и неспособна да ги „брани француските интереси“ поради партиските заеми земени во руска банка блиска до Кремљ.

И покрај незабранетиот напад на Макрон врз Русија, Ле Пен се покажа подобро во средата отколку за време на слична ТВ-дебата против Макрон во истата фаза од кампањата во 2017 година, кога таа се поколеба мешајќи ги аргументите и мешајќи ги своите белешки.

На платниот список на Путин

За војната во Украина, Макрон и рече на Ле Пен „Зависите од Русија и зависите од г. Путин, во врска со заемот што партијата на Ле Пен го доби од чешко-руската банка, е близок до руското раководство.

Ова не е прв пат Макрон да ја нападне својата противничка, но ретко ја критикуваше со таква директност.

Врските на Ле Пен со Русија беа трн на крилото на нејзината кампања и покрај фактот што таа ја осуди руската инвазија на Украина и се обиде да се дистанцира од минатите про-Путин изјави. За време на дебатата, Ле Пен истакна дека ја изразува својата „апсолутна солидарност и сочувство“ со Украина и ја критикуваше руската агресија како „недозволива“.

Макрон ја обвини дека ја променила мелодијата поради неодамнешните настани, спротивно на „историските позиции“ на нејзината партија за Русија. Претседателот отиде дотаму што направи врска помеѓу одбивањето на Ле Пен да ја осуди анексијата на Крим во 2014 година и нејзиниот успех во добивањето руски заем во 2015 година.

„Штом има важни и храбри одлуки што треба да се донесат, ниту вие, ниту вашите лидери не сте таму… Не можете да ги браните интересите на Франција бидејќи вашите интереси се поврзани со Русија“, рече тој, додавајќи упатување на одбивањето на нејзината партија да поддржи круг санкции против Русија во парламентот на ЕУ.

Видно боксирана во ќош, лидерката на екстремната десница одговори дека е „апсолутно и целосно слободна жена“ и дека била принудена да бара странски заем бидејќи ниту една француска банка нема да и позајми.