Четири години од потпишувањето на Договорот од 2017 година, Северна Македонија не направила доволно за негово спроведување, но, исто така, не дава и гаранции за негово исполнување. Ова е заклучокот што бил констатиран по неколкучасовниот советодавен Совет за национална безбедност, а го објави бугарскиот претседател Румен Радев пред малку во Софија.

Давањето на согласност за почнување на преговори за Северна Македонија со ЕУ, посочи Радев, не треба да се врзува со рокови, туку со реални остварувања, вклучувајќи ги правата на македонските Бугари.

Тој на почетокот на обраќањето пред јавноста го нагласи националниот интерес на Бугарија за проширување на Европската Унија во регионот. Во дел на неколкуминутниот говор, Радев потсети дека Бугарија била првата држава што ја признала независноста на Македонија, ниту пак некогаш се противела на македонските граѓани на правото на декларирање и нарекување, меѓутоа инсистира на целосна рамноправност на македонските Бугари со останатите граѓани во земјата.

Радев на крајот истакна дека Албанија не треба да ја чека Македонија и треба да ѝ се дозволи да ги почне преговорите со ЕУ.