Американскиот Стејт департмент објави дека руската влада одобрила голем број на барања на американските авиокомпании за летови, но некои карго и патнички авиокомпании бараат повеќе одошто е случај во моментот. Овој месец трговската организација, која ги претставува главните американски превозници на патници и карго, побара од Стејт департментот итно да одговори на потребите на авиокомпаниите и да ги обезбеди правата за летање над рускиот воздушен простор.

Во писмото од 14 октомври, „Ерлајнс за Америка“, што ги застапува „Американ ерлајнс“, „Делта ерлајнс“, „Јунајтед ерлајнс“ и други компании, побара од државниот секретар Ентони Блинкен да интервенира, предупредувајќи дека без таква акција, нивниот бизнис ќе биде неефикасен и оптоварен и тоа би можело да ги принуди да прекинат некои летови и да ја загрозат нивната позиција на пазарот.