Владата одлучи да издаде еврообврзница со максимален износ од 800 милиони евра

Со инструментот, како што стои во владиното соопштение, ќе се обезбедат финансиски средства за буџетска поддршка на земјава во 2020 година и во 2021 година, но и за рефинансирање на обврските кои достасуваат по основ на отплата на државниот долг. На вчерашната седница на владиниот кабинет бил усвоен и ребалансот на Буџетот за 2020 година

Ангеловска: Ќе одиме со еврообврзница штом се создадат најповолни услови

Еврообврзницата ќе биде издадена кога ќе бидат создадени најповолни услови. Процесот е започнат и постапката тече, изјави денеска министерката за финансии, Нина Ангеловска на денешната прес-конференција...

Николов: Не може ребаланс на буџетот, без разврска за еврообврзницата

Ребалансот на Буџетот којшто денес е на дневен ред треба да биде повлечен се до расчистувањето на законитоста на постапката за издавање на еврообврзницата од 450 милиони евра, рече на денешната прескоференција пратеникот Марјанчо Николов од СДСМ

Пешевски: Еврообврзницата сепак ќе биде издадена

Вицепремиерот Владимир Пешевски во изјава за телевизија Канал 5 вели дека еврообврзницата сепак ќе биде издаде, а со писмото на Кире Наумов од СДСМ кој ги преупреди банките за задолжувањето, се прави штета на репутацијата на земјата