Европските земји продолжуваат да црпат гориво од подземното складирање на природен гас (GNG) со минимални стапки, а производството на енергија од ветер во регионот надминува 30% од вкупното, достигнувајќи едно од највисоките нивоа од 2022 година, покажуваат податоците од Gas Infrastructure Europe и Европската асоцијација за енергија од ветер.

Утрото на 8 јануари, складирањето на гас во Европа беше исполнето за 83,18%, што е за 0,01 процентен поен помалку од претходниот ден, според веб-страницата Gas Infrastructure Europe. Вкупното количество гас во складиштето во регионот е речиси 90,5 милијарди кубни метри, додека на почетокот на јануари минатата година беше за околу 35 милијарди кубни метри помалку.

Ниската стапка на повлекување од складиштето на гас е поврзана со враќањето на топлото време во Европа и зголеменото производство на енергија од ветер.

ТВ мрежата Блумберг истакна дека во регионот се очекува најтоплиот јануари во последните години. Податоците на Wind Europe покажаа дека во неделата производството на електрична енергија од ветерните електрани во Европската унија сочинува 31,6% од вкупното производство, што е еден од највисоките проценти од 2022 година и двојно повеќе од годишниот просек од околу 15%.

Цените на природниот гас во Европа паднаа за повеќе од 30% на годишно ниво до 760 американски долари за илјада кубни метри во изминатата трговска недела поради топлото време, високото производство од генераторите на ветер и ниските нивоа на повлекување од складиштата на гас.