Уставниот суд на Шпанија ја поништи Декларацијата за независност на Каталонија. Ваквата одлука доаѓа по заклучокот на Врховниот суд дека треба најпрво да се обработат обвиненијата против делигитимираните лидери на Каталонија од страна на шпанската власт.

Помеѓу нив и Карлес Пучдемон како и спикерот на каталонскиот Парламент, Карме Форкадел.

Шестмина од Каталонија се соочуваат со сериозни обвинувања за бунтовност, противдржавно делување и проневера.

Форкадел е повикан да сослушување во четврток и петок.

Пучдемон пак е лидерот на сепаратистите кои во петокот во каталонскиот Парламент гласаа за независност.

Доколку бидат осудени тие се соочуваат со децении во затвор.

На ваквите судски одлуки пак, им претходи одлуката на шпанскиот премиер Маријано Рахој кој според активирање на членот 155 од шпанскиот Устав, ја презеде власта врз Каталонија под свое раководство.

Тој ја делигитимираше владата на Каталонија и најави избори за нови каталонски претставници во тамошниот Парламент на 21.декември.