Мигрантската криза на белоруско-полската граница одново ескалира. Забележани се 2.000 мигранти од кои 600 жени и 200 деца дека се преселиле од белоруските шуми на граничниот премин Брузги-Кузница во обид да ја влезат во Полска за да стигнат до Германија, пишува „Си-Ен-Ен“.

Бројка од 2.000 луѓе, меѓу кои 600 жени и 200 деца, сега се наоѓаат на граничниот премин Брузги-Кузница што ја дели Белорусија од Полска, соопштија белоруските власти. Во шумите, на ниски температури, има и многу мали деца и бебиња.

Мигрантите, од кои повеќето доаѓаат од Блискиот Исток и Азија, се обидуваат илегално да минат во Полска, а оттаму и до други европски земји, особено во Германија, во потрага по подобар живот.

Неколку среќници имаат мали шатори, други направија груби засолништа од иглолисни гранки околу нив. Зад нив има шума пред оградата од жилет-жица што ја подигна Полска за да ги спречи, а постојано има патроли од полска полиција, од граничари и од војници. Некои чекаат со недели да се обидат да ја минат границата додека во воздухот лебди гнев и фрустрација. Некои мигранти веќе починаа од хипотермија. Четиригодишниот Аџи Али Ксдер и неговата мајка Шоксан Бапир Хусеин (28) пристигнаа во Белорусија од ирачки Курдистан. Шоксан Бапир Хусеин рече дека тргнала на пат од ирачки Курдистан со сопругот и четиригодишниот син Аџи Али Ксдер, бидејќи на момчето му е потребна операција поради болест на грбот. Запрашан зошто Аџи не бил опериран во Курдистан, неговиот мајка одговори „затоа што не е добро и можеби операцијата ќе биде неуспешна. Доктор ми рече дека операцијата во Германија била многу добра, пишува „Си-Ен-Ен“.

Тимот на „Си-Ен-Ен“, кој беше придружуван од белоруските власти до запуштениот камп во петокот и саботата, виде минимална инфраструктура за поддршка на илјадниците луѓе кои се собраа таму, со само два мали резервоара за вода и без видливи тоалети.

Белорускиот Црвен крст доставува храна и вода, но мигрантите кои разговараа за „Си-Ен-Ен“ изјавија дека испораките биле недоволни и неизвесни. Едвај има доволно за да се одржат живи оние што се веќе овде, а претставниците на државната граница на Белорусија проценуваат дека бројот на луѓе во пограничниот регион ќе се зголеми на 5.000 во рок од една недела.

Додека очајните луѓе се обидуваа да најдат огревно дрво, трупци и други залихи од камионите што донесоа помош, белоруските вооружени сили се обидоа да ги вратат назад. Оние кои се гужваа околу еден таков камион што доставува вода, ги натераа да клечат на студената земја пред на некои да им биде дозволено да ги земат шишињата.

Родителите на Ахмед и Ала, со нивната 15-годишна ќерка Реза, за „Си-Ен-Ен“ изјавија дека отпатувале од ирачки Курдистан во потрага по подобар живот во Европа. Тие се таму седум ноќи, како што рекоа, и сè уште се надеваат дека ќе пристигнат во Европа. Друг човек, кој се претстави како Бинар, рече дека платил 2.000 долари за да пристигне од ирачки Курдистан.

„Нашите луѓе сакаат да одат во Германија“, рече тој.