Барањето за укинување на јагленот како извор на енергија вчера го поддржаа уште 23 земји на климатската конференција на Обединетите Нации (ОН) во Глазгов, но на тоа сè уште се противат најголемите производители на највалканото гориво што го предизвикува глобалното затоплување.

Самитот COP26 се обидува да најде начин за постигнување на целта за ограничување на глобалното зголемување на температурата на 1,5 степени Целзиусови во однос на прединдустриските нивоа. Емисиите на штетни гасови од согорувањето на јаглен поединечно најмногу придонесуваат за климатските промени, така што намалувањето на неговата употреба е клучно за постигнување на климатските цели.

Ветувањето за укинување на јагленот не го поддржаа Австралија, Индија, САД и Кина, кои поседуваат повеќе од пола од сите термоелектрани во светот, а планираат да изградат повеќе.

Во 2020 година емисиите на јаглерод диоксид се намалија за 5,4 отсто поради опаѓање на економската активност, но новиот извештај на „Global Carbon Projecta“ проценува дека емисиите оваа година ќе се зголемат за 4,9 отсто.

Побогатите земји се согласија да го укинат јагленот како извор на енергија до 2030-тите, а сиромашните до 2040-тите.

Во моментот, термоелектраните произведуваат повеќе од една третина од електричната енергија во светот. Многу земји во развој се потпираат на евтин јаглен, како што тоа го правеле денеска развиените земји во времето на Индустриската револуција во 19 век.