Главни приоритети на КОП26: Ограничување на температурата и намалување на емисиите на јаглерод диоксид

Наредните денови на Конференцијата на Обединетите Нации (ОН) за климатски промени КОП26 во Глазгов, ќе се дебатира за нацрт-договорот со која се повикуваат земјите да ги...

Борбата на македонските зелени активисти против опасните рудници претставена на COP 26 во Глазгов

На денешната дебата на Климатскиот самит на ОН во Глазгов – COP 26, Лилјана Поповска од Зелениот институт ќе ја претстави повеќегодишната борба на македонските зелени...

Духовито предупредување за климатските промени: Министер на Тувалу одржа говор во море до колена и со завратени ногавици

Министерот за надворешни работи на Тувалу, Симоне Кофе, во видео обраќање што ќе биде прикажано на Самитот за климатски промени на Обединетите Нации (ОН) во Глазгов,...

Домашниот енергетски сектор и економијата да го реализираат Зелениот договор – Обрадовиќ Грнчаровска од Самитот во Глазгов

Енергетскиот сектор со помалку интензивен јаглерод ќе овозможи поголема конкурентност, економски раст и сигурност во снабдувањето, а во исто време е важен предуслов за економска интеграција...

Конференција за климатски промени во Глазгов – 18 земји најавија крај на употребата на јаглен

Неколку големи земји што користат јаглен, на Конференцијата на Обединетите Нации (ОН) за климатски промени во Глазгов, најавија дека постепено ќе престанат да ја користат оваа...

Медиумите со забелешки за лидерите на конференцијата за климатски промени: Доаѓаат со авиони на фосилни горива, користат лимузини, а зборат за спас на планетата

Со договорите за метан и против уништување на шумите, климатската конференција во Глазгов нуди надеж по песимистичкиот почеток, пишува „Њујорк тајмс“. Светските лидери собрани во Глазгов...

Пендаровски на средби со Бајден, Меркел и Столтенберг на маргините на Самитот за климатски промени во Глазгов

Претседателот Стево Пендаровски денеска на маргините на Светскиот лидерски самит на Конференцијата за климатски промени на Обединетите Нации (COP26), што се одржува во Глазгов, оствари куси...

Министерот Нуредини ќе ја презентира националната климатска амбиција на самитот во Глазгов  

Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, вчера и денеска заедно со претседателот Стево Пендаровски учествува на Светскиот лидерски самит, во рамките на климатскиот...