Владата ќе му префрли шест милиони евра на ЕСМ за да го преземе управувањето со БЕГ и Скопје Север

Владата ќе префрли шест милиони евра на сметката на АД ЕСМ за да го преземе управувањето, дистрибуцијата, снабдувањето и производството на топлинска енергија за град Скопје...

Се откажа од пактот за укинување на загадувачките фосилни горива: Австралија ќе продолжи да продава јаглен и во наредните децении

Австралија денеска соопшти дека ќе продолжи да продава јаглен „во децениите што доаѓаат“, откако се откажа од пактот за постепено укинување на загадувачките фосилни горива за...

Конференција за климатски промени во Глазгов – 18 земји најавија крај на употребата на јаглен

Неколку големи земји што користат јаглен, на Конференцијата на Обединетите Нации (ОН) за климатски промени во Глазгов, најавија дека постепено ќе престанат да ја користат оваа...

Шеќеринска: Да изградиме повторно и подобро, функционирањето на стариот начин веќе не е опција

„Изгради повторно и подобро“ – тоа треба да ни биде амбицијата. Функционирањето на стариот начин, веќе не е опција, рече денеска министерката за одбрана, Радмила Шекеринска....

Увозот на струја од С. Македонија – закана за климатските амбиции на ЕУ

Британската тинк-тенк организација „Сендбег“ во својот последен извештај укажува дека С. Македонија води во регионот во однос на извозот на струја, а главни купувачи се Грција и Бугарија. ЕУ редовно предупредува дека 16. централи на јаглен во регионот загадуваат колку сите 250 централи на Унијата