Американската фармацевтска компанија „Фајзер“ денеска објави дека нејзината вакцина против ковид-19 давала силен имунолошки одговор против болеста за време на истражувањето кај деца на возраст од 12 до 15 години.

Британските медиуми, пренесувајќи го ставот на компанијата, наведуваат дека две дози од вакцината на „Фајзер“ се 100 отсто ефикасни против ковид-19, врз основа на мерења што се направени четири месеци по примањето на втората доза.

„Фајзер“ планира, по анализата на долгорочните податоци, да аплицира за целосно одобрување на вакцината за оваа возрасна група во САД и ширум светот.

„Фајзер“ и „Бајонтек“ ќе бараат одобрение за доза од 30 микрограми, за деца од 12 години и постари.

Досега, вакцината беше одобрена од американската Агенција за храна и лекови (ФДА), но само за итна употреба на возраст од 12 до 15 години, додека целосна дозвола беше дадена за лица на возраст од 16 и повеќе години.