Неколку деца во Германија случајно биле имунизирани против ковид-19 со вакцина што сè уште не е одобрена за нивна возрасна група, јави германската новинска агенција ДПА.

Во Центарот за вакцинација во округот Олпе, во покраината Северна Рајна-Вестфалија, на неколку деца им била аплицирана вакцината на „Модерна“. Досега, само вакцината на „Фајзер“/„Бајонтек“ е одобрена за деца.

Родителите на засегнатите деца веднаш беа известени за случајот, соопштија локалните власти.

Кај децата не се забележани никакви проблеми во моментот на напуштање на центарот за вакцинација. По барање на родителите, случајот е пријавен во полиција. Од Центарот за вакцинација ја прифаќаат грешката како можност да се преиспитаат процедурите и вакцинирањето на децата.

Европската агенција за лекови (ЕМА) во ноември ја одобри вакцината на „Фајзер“/„Бајонтек“ за деца на возраст од пет до 11 години. Тоа е првата вакцина против ковид-19 одобрена во Европската Унија за таа возрасна група.