Министрите за енергетика на Европската Унија (ЕУ) не донесоа никакви конкретни одлуки како одговор на енергетската криза, соопшти еврокомесарката за енергетика, Кадри Симсон по завршувањето на вонредниот состанок на министрите за енергетика.

Имаме јасен мандат од лидерите на ЕУ да ги искористиме сите наши алатки за справување со кризата. Европската комисија претстави пакет мерки, сега мора да ја продолжиме оваа работа. Треба да ги заштитиме нашите потрошувачи и бизниси, рече таа, без да презентира конкретни мерки против кризата.

Еврокомесарката појасни дека ЕК во декември ќе претстави стратегија за премин од природен гас на водород, јави Бгнес.