Кинески град на границата со Русија понуди награда од 100.000 јуани (околу 13.500 евра) за информации за потеклото на локалната епидемија на коронавирусот. Земјата во која коронавирусот за првпат се појави пред, речиси, две години, во голема мера ја контролира инфекцијата со радикални мерки, како што се затворање на границите и вакцинирање.

Здравствените здравствени власти на Кина се соочуваат со спорадични жаришта на заразата, особено на север и тоа од крајот на октомври и одлучно реагираат со цел да се запре ширењето на епидемијата во пресрет на Олимписките игри закажани за февруари.

Во тој контекст, градот Хеихе, одделен од Русија со реката Амур, објави „војна“ против вирусот, бидејќи во последните денови откри неколку десетици случаи на ковид-19.

Властите на градот со 1,5 милиони жители се загрижени поради опасноста на зараза од Русија, прекуграничните шверцери, ловокрадците и рибарите.

„Со цел што побрзо да се открие изворот на инфекцијата и синџирот на пренос, потребно е да се води народна војна за контрола и спречување на епидемијата“, изјавија локалните власти и понудија парична награда.