Врховниот суд на САД се согласи да иницира расправа околу наметнатата обврска од администрацијата на Бајден за вакцинирање или тестирање за ковид-19 за големите компании и обврските за вакцинирање на здравствените работници.

Во краткиот судско соопштение се вели дека судот ќе ги сослуша усните аргументи на 7 јануари во два случаја, а пресудите најверојатно ќе следат по кратко време.

Судот, кој има конзервативно мнозинство од 6-3, ја одложи итната постапка во двата случаја. Обврската на работното место моментно е на сила на национално ниво, додека обврската за здравствените работницие блокирана е во пола од 50-те американски држави.

Администрацијата на Бајден побара од судот да дозволи мерката да стапи на сила во 24 држави каде што беше блокирана од пониските судови. Беше блокирана и во Тексас во еден одделен случај.