Извештајот на Обединетите нации за глобалната клима ги загрижи експертите: Екстремното време создаде шок кај храната и водата

Алармантни нови рекорди за нивото на морето, температурата на океанот и концентрации на штетни гасови во атмосферата се поставени во 2021 година, тврдат експерти, јави ДПА....

Башеле: Климатските промени се прашање за опстанок на човештвото

Високата претставничка на Обединетите Нации (ОН) за човекови права, Мишел Башеле денеска ги повика земјите да дејствуваат решително во решавање на проблемот со климатските промени, нагласувајќи...

Администрацијата на Бајден ја намалува употребата на стакленички гасови што ја загреваат климата

Американската агенција за заштита на животната средина (ЕПА) денеска донесе правило за намалување на употребата на стакленички гасови што се користат во фрижидери и климатизери за...

Климатолозите алармираат: Климата на Балканот ќе биде уште полоша

Климатските промени во нашиот регион ќе предизвикаат уште повисоки температури, суши, поплави, но и спротивни екстреми, предупредуваат климатолозите. Многу делови од светот се борат со катастрофални...