Вархеји: Неколку недели ги делат Скопје и Тирана од преговорите со ЕУ

Северна Македонија и Албанија можат да ги отворат преговорите со ЕУ за неколку недели, изјави комесарот за проширување Оливер Вархеји кој воедно најавува дека двете земји ќе добијат позитивен извештај од ЕК

Вархеји: ЕУ мора да почне пристапни преговори со Скопје и со Тирана

За време на долгите подготовки и преговарачки процес, ќе ни биде неопходна многу посилна политичка контрола со максимално учество на земјите членки. Во спротивно ризикуваме јакнење на силите кои би можеле да нанесат штета на преговарачкиот процес“, предупреди еврокомесарот за проширување

Вархеји ja објави методологијата за преговори: Ако има напредок, преговорите ќе бидат побрзи

Новата методологија обезбедува реверзибилност на процесот, како што бараше Франција, што значи дека преговорите со некоја земја-кандидат можат да стопирани или вратени од почеток доколку не покажува напредок или има назадување. Документот што денеска го објави еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеји содржи четири столбови: кредибилитет, политичко управување, динамичност и предвидливост односно условеност

Консензус или нова „двотретинска сага“-законот за јавно обвинителство (не)возможна мисија

Судејќи според првичните реакции од партиите, поверојатно е дека никој нема да брза и да „крши нозе“ за носење на законот за јавно обвинителство до распуштање на Собранието како што побара еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји при вчерашната посета на Скопје

Вархеји по посетата на Македонија: Продолжете со реформи и нов закон за ЈО до избори

Високиот гостин од Брисел подвлече дека мора да се работи врз основа на проценката дека Северна Македонија и Албанија се подготвени за почеток на преговори. За новата методологија за пристап, рече дека мора да биде сигурна и попредвидлива, малку пополитичка и објективна, но и со поголема динамика

Вархеји: Очекувам одлука за преговори со Северна Македонија пред Самитот во мај

Како приоритет на реформски план, Верхеји го истакна  донесување на нов закон за јавно обвинителство. Очекуваме, рече тој, законот да биде донесен од овој парламент, пред изборите во април. Вархеји, вели дека Европската комисија останува на оценката дека Северна Македонија и Албанија се подготвени за почеток на пристапните преговори