Американската наставничка Лора Русо од Њујорк се соочува со затворска казна до четири години, бидејќи вакцинирала ученик против ковид-19 во домашни услови, иако формално нема медицински квалификации за такво нешто.

Таа го вакцинирала 17-годишното момче за време на новогодишната ноќ, а видео снимка од чинот се појави и на социјалните мрежи на која му вели „ете така, вакцинација дома. Се надевам ќе бидеш добро“.

Директорот на средното училиште „Херикс“ изјави дека Лора Русо е суспендирана од наставните активности и прераспоредена до крајот на истрагата.

Русо се соочува со обвинение за практикување на медицина без потребни дозволи. Првото судско рочиште ќе се одржи во текот на јануари.