Околу 60,4 милиони Германци денеска го избираат идниот состав на парламентот и наследникот на Ангела Меркел на функцијата канцелар.

Федералната изборна комисија ги одобри кандидатурите на вкупно 54 партии, но на изборите излегуваат 47 партии. Се натпреваруваат 6.211 кандидати од кои, речиси, една третина се жени – 2.024.

Главната борба се очекува меѓу конзервативните демохристијани (ЦДУ и ЦСУ) и социјалдемократите (СПД), кои во моментот заедно формираат голема „црно-црвена“ коалиција и опозициските „Зелени“. Тие три партии се единствените кои, надевајќи се на победа, официјално предложија свои кандидати за канцелар.

Покрај нив, во Бундестагот најверојатно ќе влезат и партии кои и сега имаат пратеници, како Либералите (ФДП), крајно десничарската Алтернатива за Германија (АфД) и партијата Левица.

Аналитичарите и даваат одредени шанси и на партијата „Слободни избирачи“, која на изборите фигурира како мала, иако има пратеници во парламентите на неколку германски федерални провинции, а во Баварија учествува и во покраинската влада.