Американскиот претседател Џо Бајден нареди задолжителна вакцинација на здравствените работници, што требаше да почне од наредната недела, но е блокирана од сојузен суд во Мисури.

Само десет држави претходно се приклучија кон спротивставувањето на одлуката на претседателот да бара од сите здравствени работници во болниците и во домовите за стари лица на 6 декември да ја примат првата доза од вакцината и целосно да се ревакцинираат до 4 јануари.

Нема сомнеж дека посветеноста на вакцината за 10,3 милиони здравствени работници е нешто што Конгресот треба да го направи, а не владина агенција, напиша судијата Доти од Окружниот суд на САД за округот Луизијана.

Тој додаде дека „не е јасно оти дури и чинот на Конгресот со што се наредува вакцинацијата е уставен“.

Судијата, номиниран од поранешниот претседател Доналд Трамп, додаде дека обвинителите „имаат интерес да ги заштитат своите граѓани од барањата да се подложат на задолжителна вакцинација“ и да „спречат загуба на работни места и даночни приходи“ што може да произлезат од таквата одлука.

Неколку градови и држави веќе воведоа задолжителни вакцинации за здравствените работници, во обид да го спречат ширењето на инфекцијата, која често доаѓа од домовите за стари лица.